Skip to contenttop
Projects

Petworth Library, Washington, DC

Main Entrance with Finished Cupola Addition
Main Entrance with Finished Cupola Addition

The existing 1930's Petworth Library received a major interior and exterior renovation bringing it up to code and returning much of the building to its former glory.  The programmable space in the building increased by 30% as a result of capturing most of the basement level into office and conference space and staff offices on the top floor was repurposed to become adult and children's reading rooms.  The original building called for a cupola that was never built; the renovation involved the actual building of the cupola and widow's walk at the top of the building's central mass.  Repairs and restorations were done on the entrance portico and masonry, as well as the entry lobby which boasts original millwork restored to mint condition.  The main entrance was adorned with new terrazzo flooring which is in a pattern of a portion of the DC plan by L'Enfant in the vicinity of this Public library in the Petworth neighborhood.  The footprint of the building is in bronze and is central to this new floor treatment.  State of the art computer equipment seamlessly blends into the custom made desks which hide cords and connections for power and internet. Youthful seating groups near the restored original mantelpiece create a casual setting in the teen reading room.

Awards Won:
Washington Building Congress Craftsmanship Awards (Multiple Trades) 

Project Specifications

Owner

DC Public Libraries

Architect

Franck & Lohsen Architects

Scope

19,000 SF Renovation/historic Restoration

Contract

Design-Build with GMP under GCS-SIGAL, LLC Joint Venture Partnership

Schedule

12 Months

Petworth Library
Petworth Library